Le Dakar 2009 - 12-02-2008

 

 Gaat Berghe's Racing naar Buenos Aires ????????

Als het aan Anneke, Glenn en Steve ligt sta ik er zeker......alleen wachten op A.S.O........ T'zal nie simpel zijn vrees ik, duimen maar ......... met gans vlaanderen!!

Dinsdag, 12 februari 2008

De afgelopen maand is er veel gespeculeerd of er een toekomst is voor de Dakar rally en zo ja, waar deze dan gereden zal gaan worden. Dakar directeur Etienne Lavigne was stellig in zijn toespraak tijdens het aankondigen van het aflasten van de rally van Le Dakar 2008 in Lissabon; “er komt een nieuwe Dakar rally en we gaan naar Afrika….”.

 Nadat de geruchten machine op volle toeren heeft gedraaid is er nu dan eindelijk duidelijkheid over de toekomst van Le Dakar!Le Dakar 2009, in herhaling de 30e editie van de zwaarste rally ter wereld, zal niet in Afrika worden gereden maar in Zuid-Amerika.

A.S.O. heeft aangekondigd dat de 2009 editie in de eerste week van januari zal starten in de hoofdstad van Argentinië. Vanaf de start in Buenos Aires is ruim 9.000 kilometer uitgestippeld, waarvan zo’n 6.000 kilometer special. De finish is eveneens in Buenos Aires voorzien.Vanuit Argentinië wordt Chili aangedaan, waarna de deelnemers weer terugkeren in Argentinië.Na het debacle van 4 januari jl. in Lissabon, geeft A.S.O. voorrang bij de inschrijving voor de 2009 editie aan deelnemers die onlangs in de 30e Dakar rally van start hadden moeten gaan. De aanmeldprocedure voor deelname wordt gestart op 15 mei a.s., waarbij het reglement ten opzichte van 2008 ongewijzigd blijft.

 Start op 3 januari en finish op 18 januari zoals gezegd in Buenos Aires, met routes door de Andes, Atacama, Pampa en Zoutmeren van Noord-Argentinie. Rustdag staat in de planning voor de kustplaats Valparaiso in Chile. Totale aantal etappes in Argentina zou 9 zijn en 5 in Chile.

 Logistieke uitdaging
Ten aanzien van de logistiek zal A.S.O. een nader plan moeten uitwerken. De planning is dat de voertuigen van de Europese deelnemers eind november c.q. begin december per boot naar Argentinië worden verscheept. De reis die doorgaans twee tot drie weken in geslag neemt, zal een aanslag zijn op het materieel. Zout aanslag en weersinvloeden zullen hun effect hebben op kwetsbare onderdelen van de voertuigen. Bovendien zal het materieel door derden op en vanaf de boot moeten worden gereden. Enkele jaren terug ondervond Hans Bekx dat dit niet zonder risico is, toen hij na terugkomst uit Dakar de motor van zijn Daf truck zwaar beschadigd retour ontving.

 Chili en Argentinië zijn landen met een grote verscheidenheid aan terrein. De woestijn etappes van d'Atacama zijn erg zwaar. Er liggen indrukwekkende duinen, serieuze bergen, wellicht nog moeilijker dan zoals wij die tot dusverre in Afrika hebben meegemaakt.


Tekst: Léon Jansen     http://www.passion4wheels.nl/

Met de auto ...

Of met de motor ...

Of als het nu echt niet anders kan ...

 

NEWS OVERVIEW

 • Argentine - Chili 2009
      30-04-2008
 • Le Dakar 2009
      12-02-2008
 • Parijs Dakar 2008 Belofte maakt schuld!!!!!!
      11-10-2007

 • SPONSORS

  Originele geschenken
  Developed by DigitalMind
  Vandenberghe Steve, Duinenstraat 9, 8301 Heist aan Zee, Belgium
  info@hotelterduinen.be - T 00.32.475.345163